Meni Pretraga

Kontinentalnim kuhinjama zime su nezamislive bez gustih, izdašnih čorbi s raznim varijacijama koje za osnovu imaju neko šumsko blago. Iz Litvanije nam dolazi recept koji bi se isto tako mogao “prošvercovati” i kao, recimo, zagorski ili goranski.

Sastojci

3-4 kašike ulja
100 g pančete narezane na kockice
100 g naseckanog luka
300 g bukovača
250 g šampinjona
3-4 zrna bibera
list lovora
400 g krompira
2 češnja pasiranog belog luka
1 kašika Vegete
1,2 l vode
200 ml slatke pavlake
1 kašika narezane sveže mirođije

Koristili smo

Vegeta

Vegeta

Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!

Srednje zahtevno 6 osobe50 min

  • 1 Na ulju kratko propržite pančetu i luk, dodajte iseckanu bukovaču, šampinjone, biber, lovor i poklopljeno dinstajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
  • 2 Zatim dodajte oljušteni krompir naseckan na kockice, beli luk, Vegetu i sve nalite vrućom vodom.
  • 3 Kuvajte na laganoj vatri 15-ak minuta i na kraju umešajte pavlaku i mirođiju. Pustite da čorba provri.

Savet

Tokom dinstanja svežim pečurkama možete dodati 10 g suvih vrganja, koje ste prethodno natopili u vodi.

Posluživanje

Toplu čorbu poslužite s crnim hlebom.

Podeli s prijateljima