Grill akademija
Saznaj sve o pripremi žara, mesa, ribe, povrća i pribora za roštilj. Najbolji trikovi, super ideje i najčuvanije tajne majstora grilla čekaju te u našoj Grill akademiji. Postani akademski građanin i impresioniraj sve svojim roštiljanjem. Može, profesore?
Priprema žara
Osušena vinova loza i možda koja dobro osušena šišarka (koristi samo one koje su otvorene i suve) daće specifičan ugodan miris.
Za dobru potpalu će poslužiti i drvene kutije od voća (gajbice) s pijace.
Ugalj postavi u sredinu roštilja u obliku piramide, na to položi sitne materijale, potpali i nakon 20 do 30 minuta ugalj raširi po celom roštilju.
Nikad ne stavljaj drva ispod uglja jer u tom slučaju drvo neće do kraja izgoreti, pa će se kasnije pojavljivati vatra.
Ne koristi papir za potpaljivanje jer će vetar odneti pepeo na meso
Žar za roštilj mora biti jak, ali i ujednačen; velika greška kod roštiljanja je slaba ili nedovoljno jaka vatra.
Priprema hrane
Riba i meso se okreću samo jednom.
Meso treba okrenuti kada na gornjoj strani počnu probijati sokovi iz unutrašnjosti, odnosno kad rubovi mesa promene boju, posvetle.
Ribu stavljaj suvu, zarezanu uzduž kosti kako bi se bolje ispekla iznutra.
Kada se riba stavi na rešetku, treba je nekoliko puta povući po rešetki kako se ne bi zalepila.
Okreće se samo jednom i to kada se potpuno odvoji od rešetke, odnosno kada joj oko u potpunosti pobeli.
Što se meso dalje peče, postaje sve tvrđe, stoga ga je potrebno skinuti na vreme.
Čim je odrezak pečen prema tvom ukusu, skloni ga s roštilja te zatim uzmi malo ulja ili kašičicu maslaca, premaži njime odrezak i ostavi neka se rastopi – meso će biti posebno sočno i ukusno.
Priprema roštilja
Uvek pri ruci drži grančicu ruzmarina ili četkicu za nanošenje ulja ili marinade na komade mesa.
Ni meso ni riba ne smeju biti suvi. Ulje zatvara pore i zaustavlja gubitak vlage, što će dati izvanrednu sočnost mesu ili ribi.
Od pribora je važno imati: dugačke hvataljke i lopatice s drškom, kuhinjsku četkicu kao i prskalicu za vodu, iako je vatru bolje gasiti mokrim ugljem.
Neposredno pre pečenja, na vruć ugalj možeš posuti divlje svježe ili suho začinsko bilje, na primjer ružmarin, mravinac ili estrago koji će hrani dati neodoljiv miris i ukus.
Ne koristi papir za potpaljivanje jer će vetar odneti pepeo na meso.
Rešetku od roštilja uvek drži na 15 cm od žara.
Odaberi Vegetu grill i slobodno roštiljaj
Izađi iz kuhinje i upusti se u grill avanturu! Da bi ta avantura ipak imala super ishod, odluči se za Vegeta Grill proizvode. Naše marinade mesu ili povrću ne daju novi ukus, one postojeći ukus samo naglašavaju, i to za samo 30 minuta. Zato možeš biti siguran da ćeš sve brzo i praktično začiniti, da će meso imati sočan i fantastičan ukus; i ono najvažnije - da će svi koje si pozvao na tu mesnu gozbu u tebi videti pravog majstora roštilja.