Sve povrće za marinadu reže se na krupnije komade.
Sastojci
- 800 g srdela
- 100 g Glatkog brašna Podravka
- 150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 150 ml vinskog octa
- 120 g ljutike ili ljubičastog luka
- 4 češnja češnjaka
- ½ limuna
- 3 lista Lovora sušenog Podravka
- ½ vezice peršina
- Crni papar mljeveni Podravka
- sol
- 1 žlica Vegete Mediteran
- ulje za prženje
- Za fritule od tikvica:
- 500 g tikvica
- 2 češnja češnjaka
- ½ vezice peršina
- 2 jaja
- 2 žlice voćne rakije
- 150 g polutvrdog sira
- sol
- Crni papar mljeveni Podravka
- 150-200 g Glatkog brašna Podravka
- 1 žličica Vegete
- ulje za prženje
Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!
Srednje zahtjevno 4 osobe 45 min
- 1 Srdele očistite, uvaljajte u brašno i višak brašna otresite. Pripremljene srdele ispržite u dubokom ulju na tavi (ali isto tako ih možete ispeći na gradelama ili u pećnici).
- 2 Dok se riba peče, u širokoj posudi na ulju popržite na rezance narezanu ljutiku ili ljubičasti luk, krupno narezani češnjak, peršin, limun narezan na ploške, lovorov list, papar i dodajte Vegetu Mediteran.
- 3 Prodinstajte kratko pa dodajte vinski ocat, vode (oko 200 ml) i kratko prokuhajte.
- 4 Kada je riba gotova složite je u posudu, prelijte s marinadom pa sljedeći sloj jednako tako. Nakon što posložite svu ribu, prelijte je ostatkom marinade (saurom), a ako nemate dovoljno soka da prekrije svu ribu, dodajte maslinovo ulje.
- 5 Kad se ohladi, držite u hladnjaku da se dalje marinira. Ovako pripremljena riba može stajati nekoliko dana.
- 6 Kao prilog pripremite fritule od tikvica. Tikvice naribajte, pa u njih dodajte naribani polutvrdi sir, sitno nasjeckani češnjak, peršin, sol, papar i Vegetu. Dodajte rakiju, jaja i ostavite 10 minuta stajati.
- 7 Tikvice će pustiti vodu, zatim uz miješanje dodajte brašno tako da dobijete glatku smjesu (kao za fritule). Žlicom grabite smjesu i pecite u dubokom ulju do zlatne boje.