Meni Pretraga

Sarma je turska reč, a predstavlja nadev zamotan u listove kiselog kupusa ili vinove loze. Obično je poslužujemo uz krompir pire ili domaći hleb, a uvrežila se na našem jelovniku za novogodišnju proslavu.

Sastojci

1 glavica kiselog kupusa (1 kg)
300 g iseckanog kiselog kupusa
500 g suvih rebara
2 lista lovora
1 kašičica bibera u zrnu
Za nadev:
1 kašika ulja
200 g luka
30 g sitno iseckane pančete
600 g mlevene junetine
200 g mlevene svinjetine
4 čena belog luka
1 jaje
80 g pirinča
100 ml vode
1 kašičica crvene mlevene paprike
½ kašičice bibera
1 kašičica Vegete
Za zapršku:
3 kašike ulja
1 kašika pšeničnog glatkog brašna tip 550
½ kašičice crvene mlevene paprike
1 kašičica Dvostrukog koncentrata paradajza Podravka
300 ml vode

Koristili smo

Vegeta

Vegeta

Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!

Složeno 4 osobe180 min

  • 1 Za nadev, na kašičici ulja propržite sitno iseckan luk i pančetu.
  • 2 Mesa, protisnuti beli luk, proprženi luk i pancetu, jaje, pirinač, vodu, crvenu mlevenu papriku, biber, Vegetu i so dobro izmešajte.
  • 3 Listove kupusa odvojite od glavice, odsecite zadebljali deo i isperite pod mlazom vode.
  • 4 Pripremljene listove napunite smesom od mesa, zarolajte, a krajeve dobro utisnite prema unutra.
  • 5 Pola količine iseckanog kupusa rasporedite na dno lonca, poređajte isečena suva rebra , pripremljene sarme poređajte oko i iznad mesa, dodajte lovorove listove, biber u zrnu pa prekrijte preostalim iseckanim kupusom.
  • 6 Nalijte vodom toliko da prekrije kupus i kad provri, kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata.
  • 7 Za zapršku, na ulju propržite brašno do svetlosmeđe boje.
  • 8 Uz neprekidno mešanje dodajte crvenu mlevenu papriku, paradajz i vodu.
  • 9 Zapršku zatim umešajte u sarmu i još malo prokuvajte.

Savet

Suva rebra možete da zamenite kriškama mesnate pančete.

Posluživanje

Sarmu poslužite uz kuvani krompir.

Podeli s prijateljima