Meni Pretraga

Kokosovo mleko jedna je od osnovnih namirnica brazilske kuhinje, pa se osim za koktele i deserte koristi i u mesnim jelima. Isprobajte začinjenu piletinu s kokosovim umakom i uživajte u ukusima dalekog Brazila.

Sastojci

4 veća pileća fileta (oko 800-900 g)
½ kašičice mlevenog kima
½ kašičice kurkume
½ kašičice kajenskog bibera
½ kašičice mlevenih semenki korijandera
1 kašika Vegete
3 kašike maslinovog ulja
150 g luka
2 češnja belog
1 kašika svežeg naribanog đumbira
1 sveži zeleni feferon
600 g paradajza
400 ml kokosovog mleka
2 kašike naseckanog peršuna
so
Crni biber mleveni Podravka
1 Kokošji temeljac za jela Podravka

Koristili smo

Vegeta

Vegeta

Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!

Srednje zahtevno 4 osobe60 min

  • 1 Piletinu operite i dobro osušite.
  • 2 Kim, kurkumu, kajenski papar, korijander i Vegetu zajedno dobro promešajte, pa s dobijenom mešavinom dobro natrljajte piletinu.
  • 3 U veći tiganj stavite 2 kašike maslinovog ulja da se dobro zagreje.
  • 4 Na njega stavite piletinu i na srednjoj vatri pecite 10-ak minuta sa svake strane kako piletina u sredini ne bi ostala sirova.
  • 5 Piletinu izvadite iz tiganja, a u nju dodajte preostalo ulje, sitno naseckani luk, protisnutibeli luk, naribani đumbir i narezani feferon očišćen od semenki. Lagano pecite 5 minuta ili dok se luk ne zažuti.
  • 6 Paradajz ogulite, odstranite joj koštice, narežite na kockice i stavite na luk i dinstajte još 5-8 minuta.
  • 7 Dodajte kokošji temeljac, umešajte kokosovo mleko i kada zakuva uklonite s vatre i umešajte peršun. Po potrebi još posolite i pobiberite.

Savet

Kokosovo mleko možete zameniti mlekom ili pavlakom za kuvanje u koje ste kratko namočili kokosovo brašno i potom ga možete, ali i ne morate procediti.

Posluživanje

Umak prelijte preko piletine, a kao prilog poslužite rižu.

Podeli s prijateljima