Meni Pretraga

Istražujući zanimljiva mesta po Sloveniji, Vegetin gastro – tim našao se na imanju “Jelenov greben”. Posebno nas je zanimalo mesto gde je porodica uzgajala pečurke kao i izvrsni specijaliteti od pečuraka, koji su i nas inspirirali za ovaj gulaš od gljiva.

Sastojci

600 g pečuraka (šampinjoni, bukovače, lisičarke, vrganji)
10 g suvih vrganja
3 kašike ulja
40 g sušene slanine
1 glavica luka
2 šargarepe
list celera
peršun
biber
so
lovorov list
majoran
timijan
3 čena belog luka
100 ml kisele pavlake
1 kašičica skrobnog brašna
vinsko sirće
200 g krompira
1 kašika Vegete

Koristili smo

Vegeta

Vegeta

Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!

Srednje zahtevno 4 osobe45 min

  • 1 Gljive očistite i isecite na veće komade. Slaninu isecite na sitne kocke, šargarepu na kolutiće, a luk iseckajte.
  • 2 Na zagrejanom ulju propržite slaninu i luk, a nakon toga šargarepu. Zatim dodajte pripremljene, proceđene i seckane suve vrganje i pečurke. Dobro ih propržite, pospite Vegetom i sve dinstajte uz dodavanje vruće vode po potrebi.
  • 3 Kada pečurke napola omekšaju, dodajte lovorov list, grančicu celera, majoran, posolite i nastavite lagano da kuvate. Pred kraj kuvanja gulaš pobiberite.
  • 4 Umešajte još skrobnog brašna koje ste razmutili s vodom, kiselu pavlaku, seckani beli luk i peršun te dodajte još malo sirćeta. Dok pripremate ovaj gulaš, posebno skuvajte isečen krumpir, izgnječite ga i umešajte u gulaš.

Savet

Umesto sirćeta možete da dodate malo belog vina.

Posluživanje

Kao prilog poslužite posebno pripremljen krompir pire. Ili po želji skuvajte veću količinu krompira isečenog na kocke, koji možete da umešate u gulaš. Ako zatreba, razredite ga s malo vode.

Male tajne

Gulaš dobija gustinu zahvaljujući delu propasiranog kuvanog krompira i skrobnom brašnu.

Podeli s prijateljima