Tradicionalna kuhinja Danske temelji se na ribi, plodovima mora i mesu, ali i povrću, mleku i mlečnim prerađevinama, posebno siru i jogurtu. Danci jedu obilno, raznoliko i kalorično, a dimljena hrana je posebno popularna.
Sastojci
- 600 g fileta lososa
- 1 kašika limunovog soka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika Vegete
- Prilog:
- 1 kg krompira
- 25 ml ulja
- ½ kašičice soli
- Umak:
- 25 g putera
- 1 kašika Podravka glatkog brašna
- 250 ml mleka
- 1 kašičica Podravka senfa
- ½ kašičice šećera
- ½ kašičice soli
- 1 kašika limunovog soka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika Podravka rena
- 1 kašika mirođije
Koristili smo
Vegeta
Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!
Jednostavno 4 osobe35 min
- 1 Krompir ogulite, nasecite na veće komade, posolite, prelijte uljem i dobro promešajte. Stavite da se peče u pećnicu zagrejanoj na 200 °C oko 25 minuta.
- 2 Maslinovom ulju dodajte limunov sok i Vegetu. Promešajte, a zatim pripremljenom mešavinom premažite filete lososa.
- 3 Izvadite krompir iz pećnice i ribu dodajte u isti pleh pored krompira, sa kožom prema dole. Nastavite sa pečenjem u pećnici oko 10-15 minuta. Za to vreme pripremite umak.
- 4 U zagrejan tiganj stavite puter, dodajte brašno i šećer i mešajte dok se puter potpuno ne otopi i ne poveže sa brašnom. Nalijte mleko i stalno mešajte dok se umak ne sjedini. Posolite, nacedite limunov sok, dodajte senf i ren i kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta.
- 5 Ugasite, dodajte seckanu mirođiju, pavlaku za kuvanje, promešajte i poslužite uz pečeni losos sa krompirom.
Savet
Prilikom pečenja lososa u pećnicu možete staviti posudicu sa vodom, na taj način riba će ostati sočnija.
Ne vegetiraj i reši kviz!