Meni Pretraga

Stiskavac ispred kamina

Fileti lososa u finom umaku

Tradicionalna kuhinja Danske temelji se na ribi, plodovima mora i mesu, ali i povrću, mleku i mlečnim prerađevinama, posebno siru i jogurtu. Danci jedu obilno, raznoliko i kalorično, a dimljena hrana je posebno popularna.

Sastojci

600 g fileta lososa
1 kašika limunovog soka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika Vegete
Prilog:
1 kg krompira
25 ml ulja
½ kašičice soli
Umak:
25 g putera
1 kašika Podravka glatkog brašna
250 ml mleka
1 kašičica Podravka senfa
½ kašičice šećera
½ kašičice soli
1 kašika limunovog soka
100 ml pavlake za kuvanje
1 kašika Podravka rena
1 kašika mirođije

Koristili smo

Vegeta

Vegeta

Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!

Jednostavno 4 osobe35 min

  • 1 Krompir ogulite, nasecite na veće komade, posolite, prelijte uljem i dobro promešajte. Stavite da se peče u pećnicu zagrejanoj na 200 °C oko 25 minuta.
  • 2 Maslinovom ulju dodajte limunov sok i Vegetu. Promešajte, a zatim pripremljenom mešavinom premažite filete lososa.
  • 3 Izvadite krompir iz pećnice i ribu dodajte u isti pleh pored krompira, sa kožom prema dole. Nastavite sa pečenjem u pećnici oko 10-15 minuta. Za to vreme pripremite umak.
  • 4 U zagrejan tiganj stavite puter, dodajte brašno i šećer i mešajte dok se puter potpuno ne otopi i ne poveže sa brašnom. Nalijte mleko i stalno mešajte dok se umak ne sjedini. Posolite, nacedite limunov sok, dodajte senf i ren i kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta.
  • 5 Ugasite, dodajte seckanu mirođiju, pavlaku za kuvanje, promešajte i poslužite uz pečeni losos sa krompirom.

Savet

Prilikom pečenja lososa u pećnicu možete staviti posudicu sa vodom, na taj način riba će ostati sočnija.

Podeli s prijateljima