Meni Pretraga

Srnetinu pripremljenu s prelivom od limunovog soka, senfa i posebno odabranih začina poslužite uz spanać i zlatni delišes i uživajte uz omiljenu salatu.

Sastojci

500 g srnećeg filea (300 g)
1 kašika Vegete
40 ml maslinovog ulja
300 g svežeg lista mladog spanaća
250 g jabuke zlatni delišes
Za preliv:
2 kašike svežeg limunovog soka
1 kašičica senfa
50 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
¼ kašičice čilija
½ kašičice sušenog timijana
½ kašičice sušenog bosiljka
so
Crni biber Podravka

Koristili smo

Classic

Classic

Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!

Jednostavno 4 osobe30 min

  • 1 Srneće filee očistite, operite i osušite papirnatim ubrusom.
  • 2 Pospite ih 1 kašikom Vegete, prelijte maslinovim uljem i pustite da odstoje 30-ak minuta.
  • 3 Ovako pripremljene filee stavite na dobro zagrijan grill tiganj i popržite ih sa svih strana dok ne dobiju lepu boju. Izvadite ih sa strane i ostavite na toplom.
  • 4 Limunov sok, senf, timijan, bosiljak, čili, maslinovo ulje, te malo soli i bibera zajedno dobro izmešajte.
  • 5 U posudu stavite dobro očišćeni i oprani spanać, dodajte jabuke narezane na tanke kriške, pečene filee narezane na manje komade, prelijte pripremljenim umakom i dobro izmešajte.

Savet

Srneći file možete zameniti junetinom. Meso divljači, pa tako i srneće meso svojstvenog je mirisa, stoga ga je poželjno marinirati. Osim što će marinada omekšati meso, intenzivan miris delimično će se izgubiti nakon mariniranja. Srnetina sadrži sve vitamine u optimalnim količinama, a odlikuje se relativno povoljnim sadržajem gvožđa (3,0 mg/100 g). Posna srnetina sadrži: proteina 21%, masti 4%, a energetska je vrednost 120 kcal/100 g.

Posluživanje

Odmah poslužite.

Podeli s prijateljima